Zapisz

Zupa ze schabem

Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.

Oceń
4,73/5
(z 11 ocen)
zupa ze schabem

Zupa ze schabem

Podstawowe informacje
  poziom trudności
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

414.1kcal

Białko:

28.7g

Tłuszcze:

10.7g

Węglowodany:

51.9g

Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
5
Składniki:
5 porcji schabu (500 g)
lub mięsa drobiowego
7 sztuk ziemniaków (800 g)
6 sztuk marchewki (350 g)
2 sztuki cebuli (200 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
4 sztuki papryki (600 g)
0.5 szklanki bulionu ekologicznego (100 g)
6 łyżek koncentratu pomidorowego (150 g)
5 łyżeczek tymianku (5 g)
0.5 sztuki selera (15 g)
0.1 łyżki gęstego jogurtu (20 g)
3 łyżeczki natki pietruszki (30 g)
Sposób przygotowania
1. Kroimy wszystkie warzywa oraz schab
2. Do dużego, nagrzanego garnka wrzucamy schab, solimy i dodajemy tymianek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, a po 3 minutach dorzucamy resztę pokrojonych warzyw
3. Po 5 minutach zalewamy 1.5l wody, dorzucamy 1 kostkę ekologiczną bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu
4. Po dodaniu jogurtu i natki pietruszki możemy się cieszyć naszą wspaniałą zupą. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,73/5
(z 11 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę