Zapisz

Zupa tajska z kurczakiem

Lubisz tajskie jedzenie? Chcesz przyrządzić oryginalną, tajską zupę w zaciszu domowym? Wykorzystaj przepis na zupę tajską z kurczakiem, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak również na kolację. Idealna również dla osób, które lubią wyrazisty smak potraw.

Oceń
4,22/5
(z 23 ocen)
zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

Podstawowe informacje
  poziom trudności
45 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

377.6kcal

Białko:

21.1g

Tłuszcze:

24.8g

Węglowodany:

30.9g

Lubisz tajskie jedzenie? Chcesz przyrządzić oryginalną, tajską zupę w zaciszu domowym? Wykorzystaj przepis na zupę tajską z kurczakiem, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak również na kolację. Idealna również dla osób, które lubią wyrazisty smak potraw.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
5
Składniki:
2 porcje makaronu ryżowego (200 g)
lub ryżu
1.5 sztuki piersi z kurczaka (300 g)
lub piersi z indyka
1 sztuka papryki żółtej (140 g)
2 sztuki papryki czerwonej (285 g)
1 sztuka cebuli (110 g)
1 sztuka cukinii (200 g)
4 łyżeczki pasty curry (żółta lub czerwona) (20 g)
0.8 szklanki bulionu warzywnego (eko kostka) (200 g)
0.5 opakowania mleczka kokosowego (200 g)
6 łyżeczek oliwy z oliwek (30 g)
lub oleju kokosowego
2 łyżeczki natki pietruszki (12 g)
lub kolendry
2 łyżeczki szczypiorku (10 g)
2 łyżeczki soku z limonki (10 g)
Sposób przygotowania
1. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 10-15 minut
2. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pastę curry i podsmażamy
3. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną na małe kawałeczki pierś z kurczaka. Smażymy około 3 minut
4. Dodajemy cienko pokrojone papryki, cukinię i znów smażymy ok. 2 minuty
5. Wlewamy gorący bulion i gotujemy
6. Dodajemy odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron
7. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką około 15 minut
8. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy je z zupą
9. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami pietruszki
10. Po chwili cieszymy się naszym pysznym daniem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,22/5
(z 23 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę