Zupa z pora ziemniaków i kurczaka
Zupy często goszczą na naszych stołach. Jedną z propozycji może być zupa z pora, ziemniaków i kurczaka, przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym. Egzotycznego smaku nada jej olej kokosowy. Jeśli lubimy kremy, to gotową zupę możemy zblendować.

Zupa z pora ziemniaków i kurczaka
Podstawowe informacje
50 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
367.5kcal
Białko:
34.9g
Tłuszcze:
6.1g
Węglowodany:
46.3g
Zobacz więcej szczegółów
Zupy często goszczą na naszych stołach. Jedną z propozycji może być zupa z pora, ziemniaków i kurczaka, przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym. Egzotycznego smaku nada jej olej kokosowy. Jeśli lubimy kremy, to gotową zupę możemy zblendować.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 3.5 sztuki marchewki (200 g)
- 1 sztuka cebula (110 g)
- 1 sztuka pora (300 g)
- 8 sztuk selera naciowego (200 g)
- 6 sztuk ziemniaków (700 g)
- 2 porcje kurczaka (500 g)
lub indyka
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (1300 g)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (10 g)
lub masła
Sposób przygotowania
- 1. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, seler, pora, ziemniaki i kurczaka (2-3cm) czosnek zgniatamy i siekamy
- 2. Do garnka dodajemy olej kokosowy i na nim dusimy warzywa (bez ziemniaków) przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając
- 3. Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym momencie możemy zblendować zupę lub zostawić ją tak jak jest
- 4. Dodajemy pokrojonego kurczaka i gotujemy około 2-3 minut, doprawiamy solą i pieprzem
- 5. Teraz nasza aromatyczna zupa jest gotowa. Smacznego!
To też może Ci zasmakować

Pomidorowe leczo z batatami
