Zupa z cukinią i kurczakiem
Zupy są podstawą kuchni polskiej. Rosół, pomidorową, żurek czy fasolową zna każdy. Czasami jednak chcemy spróbować czegoś nowego. Może to być na przykład zupa z cukinią i kurczakiem. Jej smak podkreśli olej kokosowy, a kaloryczność obniży użycie jogurtu zamiast śmietany.

Zupa z cukinią i kurczakiem
Podstawowe informacje
30 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
390.7 kcal
Białko:
34 g
Tłuszcze:
9.1 g
Węglowodany:
48.2 g
Zobacz więcej szczegółów
Zupy są podstawą kuchni polskiej. Rosół, pomidorową, żurek czy fasolową zna każdy. Czasami jednak chcemy spróbować czegoś nowego. Może to być na przykład zupa z cukinią i kurczakiem. Jej smak podkreśli olej kokosowy, a kaloryczność obniży użycie jogurtu zamiast śmietany.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę i dodajemy marchewkę, smażymy 3 minuty
- 2. Dodajemy ziemniaki, solimy i smażymy 5 minut. Wlewamy bulion i przykrywamy, gotujemy 15 minut
- 3. Dodajemy cukinię i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut
- 4. Dodajemy kurczaka i gotujemy przez 3 minuty, następnie wyłączamy ogień i dodajemy posiekany szczypiorek
- 5. Proponuję podać zupę z łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!