Zapisz

Wiosenny sernik z truskawkami

Wiosenny sernik z truskawkami to idealna propozycja deseru zdecydowania na każdą porę roku. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocową galaretką. Ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących serniki w różnej postaci. Owocowo i zdrowo.

Oceń
4,13/5
(z 31 ocen)
wiosenny sernik z truskawkami

Wiosenny sernik z truskawkami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

211.2kcal

Białko:

21.3g

Tłuszcze:

7.4g

Węglowodany:

14.3g

Wiosenny sernik z truskawkami to idealna propozycja deseru zdecydowania na każdą porę roku. Delikatny smak masy serowej doskonale komponuje się z owocową galaretką. Ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla osób lubiących serniki w różnej postaci. Owocowo i zdrowo.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
8
Składniki:
4 opakowania sera twarogowego półtłustego (800 g)
4 łyżeczki budyniu (40 g)
lub mąki ziemniaczanej
2 sztuki jaj (110 g)
0.8 łyżki jogurtu greckiego (150 g)
lub jogurtu naturalnego
wierzch:
4 łyżki żelatyny (20 g)
1.5 garści truskawek (300 g)
lub brzoskwiń
Sposób przygotowania
1. Białka jaj ubijamy
2. Do dużej miski wkładamy ser, budyń, jogurt i żółtka, całość blendujemy na gładką masę
3. Dodajemy ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. BARDZO WAŻNE. Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia gdzie wlewamy gorącą wodę
5. Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym, żeby nic nie przywierało
6. Wlewamy masę sernikową
7. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 10min w 180 stopniach, następnie 40min w 160 stopniach. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik stopniowo
8. Gdy sernik jest już ostudzony możemy przygotować galaretkę
9. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy truskawki i blendujemy
10. Po wylaniu galaretki na sernik układamy ulubione owoce
11. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc po czym jest w końcu gotowy. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,13/5
(z 31 ocen)
To też może Ci zasmakować
Sernik z malinami
Babeczki z jogurtem

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę