Tarta z makiem

Tarta z makiem
Podstawowe informacje
100 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
331.2 kcal
Białko:
11.6 g
Tłuszcze:
20.9 g
Węglowodany:
26.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Masa makowa: Mak gotujemy w wodzie lub mleku przez 30 minut, blendujemy. Dodajemy ulubione dodatki, u mnie suszone śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, skórka z gorzkiej pomarańczy
- 2. Spód: łączymy mąkę z masłem, jajkiem i zlepiamy je w kulę
- 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół). Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie tłuszczem, wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia
- 4. Nadzienie: Masę makową wkładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka, budyń, cukier z wanilią i kostki czekolady.Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wkładamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy około 45 minut