Zapisz

Tarta z makiem

Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
tarta z makiem

Tarta z makiem

Podstawowe informacje
  poziom trudności
100 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

331.2kcal

Białko:

11.6g

Tłuszcze:

20.9g

Węglowodany:

26.4g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
10
Składniki:
15 łyżek mąki pełnoziarnistej (150 g)
lub mąki orkiszowej
10 łyżeczek oleju rzepakowego (50 g)
lub oliwy z oliwek
3 sztuki jaj (180 g)
40 łyżeczek maku (200 g)
1 opakowanie zmielonego twarogu (200 g)
8 łyżeczek budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
lub mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego (20 g)
6 łyżek pudru z erytrolu (30 g)
1 sztuka gorzkiej czekolady (100 g)
Sposób przygotowania
1. Masa makowa: Mak gotujemy w wodzie lub mleku przez 30 minut, blendujemy. Dodajemy ulubione dodatki, u mnie suszone śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, skórka z gorzkiej pomarańczy
2. Spód: łączymy mąkę z masłem, jajkiem i zlepiamy je w kulę
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół). Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie tłuszczem, wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia
4. Nadzienie: Masę makową wkładamy do miski, dodajemy twaróg, jajka, budyń, cukier z wanilią i kostki czekolady.Wszystko dokładnie miksujemy. Masę wkładamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy około 45 minut

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
To też może Ci zasmakować
Sernik oreo
Tarteletki z malinami

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę