Zapisz

Szakszuka

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Oceń
4,54/5
(z 35 ocen)
szakszuka

Szakszuka

Podstawowe informacje
  poziom trudności
25 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

430.1kcal

Białko:

28.4g

Tłuszcze:

17.4g

Węglowodany:

45.5g

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
3 sztuki jaj (165 g)
1 sztuka cebuli (110 g)
0.5 sztuki bakłażana (100 g)
lub cukinii
1 sztuka czerwonej papryki (140 g)
3 sztuki pomidorów (360 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
0.2 łyżeczki natki pietruszki (5 g)
lub kolendry
1 łyżeczka oregano (5 g)
Sposób przygotowania
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista
2. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku
3. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne
4. Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy
5. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka
6. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)
7. Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,54/5
(z 35 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę