Szakszuka
Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.
415kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Szakszuka
Na cały przepis przypada:
415
kcal28
białka b17
tłuszczy t42
węglowodanów wPyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
- 3 (średnie) jaja
- 110 g cebuli
- 100 g bakłażana
- 140 g czerwonej papryki
- 360 g pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- zioła
Sposób przygotowania
- 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista
- 2. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku
- 3. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne
- 4. Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy
- 5. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka
- 6. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)
- 7. Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego