Szakszuka
Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Szakszuka
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
430.1 kcal
28.4 g
17.4 g
45.5 g
Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista
- 2. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku
- 3. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne
- 4. Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy
- 5. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka
- 6. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)
- 7. Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego