Zapisz

Szakszuka

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Oceń przepis
4,65/5
(z 26 ocen)
415kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Szakszuka

Na cały przepis przypada:

415

kcal

28

białka b

17

tłuszczy t

42

węglowodanów w

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
3 (średnie) jaja
1 cebula
0,5 bakłażana
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
zioła
Sposób przygotowania
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista
2. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku
3. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne
4. Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy
5. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka
6. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)
7. Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,65/5
(z 26 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę