Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
289.9 kcal
19.6 g
14.6 g
22.9 g
Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Wstawiamy mleko do zagotowania w dużym garnku
- 2. Jajka i maślankę miksujemy razem. Dodajemy do gotującego się mleka
- 3. Ustawiamy na mały ogień i powoli mieszamy, pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gotujemy tak długo, aż powstanie nam ser i wydzieli się serwatka
- 4. Odcedzamy ser i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia - najlepiej położyć coś ciężkiego na wierzch, aby usunąć jak najwięcej wody
- 5. Ser przenosimy do miski dodajemy masło, erytrol i wanilię i miksujemy
- 6. Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki
- 7. Dekorujemy truskawkami i polewą truskawkową
- 8. Polewa:
- 9. Blendujemy truskawki następnie ustawiamy na ogień i gotujemy, żeby odparowała woda
- 10. Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną i mieszamy chwilę na małym ogniu
- 11. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając