Zapisz

Sernik szarlotka

Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)
2417kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Sernik szarlotka

Na cały przepis przypada:

2417

kcal

209

białka b

57

tłuszczy t

267

węglowodanów w

Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu
2 budynie waniliowe niesłodzone
1 cukier z prawdziwą wanilią
2 jajka
10 g ksylitol
Owoce:
500 g jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder z ksylitolu
Kruszonka:
80 g płatków owsianych
40 g daktyli namoczonych
Sposób przygotowania
1. Aby przygotować masę serową: miksujemy twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), ksylitolem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i miksoujemy dalej.
2. Jabłka obieramy oraz kroimy w kostkę.
3. Mieszamy z pudrem z ksylitolu i cynamonem.
4. Masę serową wykładamy na spód, a na wierzchu rozkładamy jabłka oraz posypujemy kruszonką.
5. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 40 minut. Pod blaszką z ciastem polecam włożyć miskę z wodą.
6. Po wyjęciu z piekarnika nasz sernik jest gotowy. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę