Zapisz

Schabowy

Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)
1455kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Schabowy

Na cały przepis przypada:

1455

kcal

113

białka b

60

tłuszczy t

116

węglowodanów w

Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
300 g schabu
500 ml mleka
1 cebula
2 białka jajek
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki płatków migdałów
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
400 g ogórków
200 g jogurtu naturalnego
łyżeczka musztarda
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1. Plastry schabu wkładamy do mleka z plastrami cebuli solą i pieprzem na minimum 1.5h.
2. Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem między folią spożywczą do odpowiedniej grubości, solimy i pieprzymy.
3. Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka.
4. Panierujemy mięso w białku a następnie w otrębach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220* na papierze do pieczenia przez 12 minut.
5. Ogórka kroimy i solimy, po chwili odlewamy wodę a ogórka łączymy z jogurtem odrobiną soli i pieprzem.
6. Po nałożeniu na talerz cieszymy się kotletem prawie "jak u mamy". Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę