Schabowy
Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.

Schabowy
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
484.9 kcal
37.8 g
20.1 g
38.6 g
Kotlet schabowy nie jest synonimem zdrowego odżywiania. Jednak wiele osób uważa, że jest smaczny. Na szczęście danie to można uczynić zdrowszym. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej i bułki tartej użyjemy do panierowania mąki pełnoziarnistej oraz otrębów owsianych.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Plastry schabu wkładamy do mleka z plastrami cebuli solą i pieprzem na minimum 1.5h
- 2. Wyjmujemy i osuszamy, rozbijamy mięso tłuczkiem między folią spożywczą do odpowiedniej grubości, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą.
- 3. Na talerz wysypujemy trochę mąki, a na drugim talerzu mieszamy otręby i płatki migdałów, w miseczce roztrzepujemy białka.
- 4. Panierujemy mięso w mące, następnie w białku i otrębach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220* na papierze do pieczenia przez 12 minut
- 5. Ogórka kroimy i solimy, po chwili odlewamy wodę a ogórka łączymy z jogurtem odrobiną soli i pieprzem
- 6. Po nałożeniu na talerz cieszymy się kotletem prawie "jak u mamy". Smacznego!