Sałatka a’la cezar

Sałatka a’la cezar
Podstawowe informacje
35 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
512.4 kcal
Białko:
44.5 g
Tłuszcze:
13.6 g
Węglowodany:
55.6 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobieg.
- 2. Mięso z kurczaka kroimy, aby uzyskać kawałki podobnej grubości. Posypujemy papryką słodką, łyżeczką czosnku, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 15 minut.
- 3. Bataty kroimy w kostkę, polewamy oliwą, solimy i posypujemy łyżeczką czosnku. Całość mieszamy i pieczemy 25 minut.
- 4. Mięso z kurczaka smażymy na patelni, 4 minuty z każdej strony.
- 5. Sałatę myjemy, rwiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski.
- 6. Warzywa kroimy, pomidorki koktajlowe na połówki, ogórka w kostkę, cebulę w plasterki i dodajemy do miski.
- 7. Jogurt skyr mieszamy z serem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Dodajemy ⅔ sosu do miski z warzywami i lekko mieszamy.
- 8. Kurczaka kroimy w paski, układamy na sałacie i warzywach, na wierzch układamy upieczone bataty i polewamy resztą sosu. Smacznego!