Zapisz

Ryżowo-brokułowe kotleciki

Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.

Oceń
4,04/5
(z 28 ocen)
ryżowo-brokułowe kotleciki

Ryżowo-brokułowe kotleciki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
40 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

443.4kcal

Białko:

15.3g

Tłuszcze:

18.5g

Węglowodany:

56.6g

Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
1 sztuka brokuła (480 g)
1.5 porcji ryżu (150 g)
lub kaszy jaglanej
6 łyżeczek oliwy z oliwek (30 g)
lub oleju rzepakowego
0.5 sztuki cebuli (55 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
3 plastry startej mozzarelli (50 g)
0.5 sztuki papryczki chilli (10 g)
1 łyżeczka sezamu (20 g)
1 sztuka jajka (55 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
0.3 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
Sposób przygotowania
1. Ryż wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy, aż będzie klejący
2. Przekładamy do miseczki
3. W posolonej wodzie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła do miękkości. Tak, aby z łatwością można rozgnieść go widelcem
4. Przekładamy do miski z ryżem
5. Na oliwie/maśle szklimy posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Odstawiamy do ostudzenia
6. Dodajemy do ugotowanego ryżu i brokułów. Mieszamy całość. Natkę pietruszki siekamy i wsypujemy do ryżu i brokuła
7. Dodajemy posiekaną lub startą mozzarellę i jajko
8. Doprawiamy solą, pieprzem
9. W dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i smażymy je z każdej strony.
10. Możemy dodatkowo podpiec w piekarniku. (180 stopni - 10 minut)
11. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,04/5
(z 28 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę