Ryżowo-brokułowe kotleciki
Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.

Ryżowo-brokułowe kotleciki
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
443.4 kcal
15.3 g
18.5 g
56.6 g
Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Ryż wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy, aż będzie klejący
- 2. Przekładamy do miseczki
- 3. W posolonej wodzie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła do miękkości. Tak, aby z łatwością można rozgnieść go widelcem
- 4. Przekładamy do miski z ryżem
- 5. Na oliwie/maśle szklimy posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Odstawiamy do ostudzenia
- 6. Dodajemy do ugotowanego ryżu i brokułów. Mieszamy całość. Natkę pietruszki siekamy i wsypujemy do ryżu i brokuła
- 7. Dodajemy posiekaną lub startą mozzarellę i jajko
- 8. Doprawiamy solą, pieprzem
- 9. W dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i smażymy je z każdej strony.
- 10. Możemy dodatkowo podpiec w piekarniku. (180 stopni - 10 minut)
- 11. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego!