Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,84/5
(z 38 ocen)
Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

392 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
4035 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
100 g
 drobiowego mięsa mielonego
50 g
 makaronu pełnoziarnistego
20 g
 kaszy jaglanej
1
sztuka jajka kurzego
56 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
0,5
opakowania passaty
350 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka parmezanu
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka ostrej papryki
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

392 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
4035 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia.

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej patelni z połową ilości oliwy. Usmażone warzywa przekładamy do miski.

3

Do miski dodajemy mięso, ugotowaną wcześniej kaszę i przyprawy.

4

Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy.

5

Lepimy kuleczki i odrobinę je spłaszczamy. Smażymy pulpety na pozostałej oliwie, odwracając na każdą stronę.

6

Wlewamy bulion i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając moc planika.

7

Wlewamy passatę, mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas.

8

W tym czasie gotujemy makaron.

9

Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?