Zapisz

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

Oceń
3,63/5
(z 19 ocen)
pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

417.4kcal

Białko:

23.9g

Tłuszcze:

15.1g

Węglowodany:

50.3g

Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
1 porcja drobiowego mięsa mielonego (100 g)
1 porcja makaronu razowego (50 g)
lub makaronu bezglutenowego
0.2 porcji kaszy jaglanej (20 g)
lub ryżu
1 sztuka jajko (55 g)
1.7 łyżeczki masła klarowanego (10 g)
0.5 sztuki cebuli (55 g)
2 ząbki ząbki czosnku (12 g)
0.5 szklanki bulionu warzywnego (eko kostka) (120 g)
1.4 szklanki przecieru pomidorowego (350 g)
1 łyżeczka papryki słodkiej (5 g)
1 szczypta pieprzu (1 g)
1 łyżka sosu sojowego (10 g)
1 porcja parmezanu (15 g)
0.3 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
0.3 sztuki ostrej papryki (5 g)
1 szczypta soli (1 g)
0.2 łyżeczki oregano (1 g)
Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną gotujemy, tak aby była "sypka". Odstawiamy do ostudzenia
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane
3. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy. Przekładamy do miski
4. Do miski dodajemy mięso, ugotowaną wcześniej kaszę. Przyprawiamy
5. Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy
6. Lepimy kuleczki i odrobinę je spłaszczamy
7. Smażymy pulpety, odwracając na każdą stronę
8. Wlewamy bulion i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając trochę moc
9. Wlewamy przecier pomidorowy. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut na malym ogniu mieszając co jakiś czas
10. Gotujemy makaron
11. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,63/5
(z 19 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę