Placuszki z truskawkami

Oceń
3,80/5
(z 5 ocen)
placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
15 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

549.3 kcal

Białko:

33.7 g

Tłuszcze:

10.3 g

Węglowodany:

86.1 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
20 łyżek mąki pełnoziarnistej (200 g)
2 sztuki jogurtu greckiego/skyr (300 g)
3 garści truskawek (210 g)
2 sztuki jajek (110 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia (1.5 g)
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej (2.5 g)
2 łyżeczki erytrytolu (10 g)
Sposób przygotowania
1. W miseczce mieszamy na gładką masę: jogurt, mąkę, jajka, erytrytol, proszek do pieczenia i sodę.
2. Rozgrzewamy patelnie z kilkoma kroplami oliwy. Na rozgrzaną patelnie nakładamy po 1 łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy plackami. Placki smażymy na średnim ogniu.
3. Gdy na plackach pojawią się pierwsze bąbelki (po około 3 minutach) w każdy placuszek wkładamy kilka plasterków truskawek.
4. Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około 2-3 minut.
5. Przed usmażeniem kolejnych placków, wycieramy patelnie ręcznikiem i ponownie dodajemy kilka kropel oliwy. Smacznego!
To też może Ci zasmakować
Placuszki jabłkowe
Placki bananowe

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę