Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami
Chude mięso kurczaka często gości na naszych stołach. Jemy kotlety, kurczaka pieczonego, sałatki i zapiekanki z kurczakiem. Ciekawą propozycją może być pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami, z dodatkiem papryki i cukinii. Orientalnego smaku nada potrawie dodatek kuminu.

Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami
Podstawowe informacje
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
461.5 kcal
Białko:
43.3 g
Tłuszcze:
10.9 g
Węglowodany:
52.1 g
Zobacz więcej szczegółów
Chude mięso kurczaka często gości na naszych stołach. Jemy kotlety, kurczaka pieczonego, sałatki i zapiekanki z kurczakiem. Ciekawą propozycją może być pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami, z dodatkiem papryki i cukinii. Orientalnego smaku nada potrawie dodatek kuminu.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Nagrzewamy piekarnik do 200°
- 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podgotowujemy ok 5-6 minut i odcedzamy
- 3. Do blaszki wysypujemy kumin i kurkumę, następnie dodajemy pokrojone warzywa i odcedzone ziemniaki
- 4. Spłaszczamy pierś z kurczaka w najszerszym miejscu, żeby była w miarę równej grubości i także wkładamy do blaszki
- 5. Wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i mieszamy wszystkie składniki razem
- 6. Wkładamy do piekarnika i po 25 minutach danie jest gotowe. Smacznego!
To też może Ci zasmakować

Kurczak pieczony z pastą harrisa i warzywami
