Pierogi z kapustą
Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

Pierogi z kapustą
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
496.6 kcal
11.4 g
15.8 g
83.4 g
Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Kapustę odcedzamy z sosu, szatkujemy na mniejsze części i następnie gotujemy około 45min, w połowie gotowania dodając grzyby
- 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulą, pieprz oraz sól. Podsmażamy i dodajemy do gotującej się kapusty
- 3. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy oliwę, wodę, sól a następnie zagniatamy ciasto
- 4. Przygotowane sprężyste ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka
- 5. Ostudzony farsz nakładamy na wycięte ciasto, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię
- 6. Pierogi najlepiej będą smakowały gdy zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy. Smacznego!