Zapisz

Pierogi z kapustą

Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idelanie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

Oceń przepis
4,80/5
(z 5 ocen)
546kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Pierogi z kapustą

Na jedną porcję przypada:

546

kcal

16

białka b

14

tłuszczy t

98

węglowodanów w

Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idelanie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
Ciasto
120 g mąki gryczanej/amarantusowej
60 g mąki kukurydzianej/z tapioki
25 g mąki ziemniaczanej
150 ml wody (ciepłej)
15 g oliwy z oliwek
szczypta soli
Farsz:
150 g kapusty kiszonej
50 g cebuli
25 g suszonych grzybów
10 g oliwy z oliwek
sól, przyprawy
Sposób przygotowania
1. Kapustę odcedzamy z sosu, szatkujemy na mniejsze części i następnie gotujemy około 45min, w połowie gotowania dodając grzyby.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulą, pieprz oraz sól. Podsmażamy i dodajemy do gotującej się kapusty
3. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy oliwę, wodę, sól a następnie zagniatamy ciasto.
4. Przygotowane sprężyste ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka.
5. Ostudzony farsz nakładamy na wycięte ciasto, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
6. Pierogi najlepiej będą smakowały gdy zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,80/5
(z 5 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę