Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Oceń
4,05/5
(z 22 ocen)
pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
40 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

429.7 kcal

Białko:

22.3 g

Tłuszcze:

18.2 g

Węglowodany:

43.5 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki
4 porcje łososia (400 g)
4 sztuki batatów (800 g)
lub ziemniaków
10 garści jarmużu (150 g)
lub szpinaku
3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (5 g)
1 łyżeczka papryki ostrej (5 g)
1 porcja tymianku (5 g)
2 szczypty soli i pieprzu (2 g)
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (1 g)
Sposób przygotowania
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
2. Łososia dzielimy na dwie części, obsypujemy solą i pieprzem cytrynowym
3. Bataty kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy papryką słodką oraz ostrą, tymiankiem, pieprzem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut
4. Do batatów dodajemy jarmuż, mieszamy ze sobą i pieczemy przez 5 minut
5. Łososia obsmażamy na rozgrzanej patelni przez 30 sekund z każdej strony. Układamy na batatach z jarmużem i pieczemy jeszcze przez 5 minut

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę