Zapisz

Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Pieczony łosoś z jarmużem i batatami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
40 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

431.5kcal

Białko:

22.2g

Tłuszcze:

18.2g

Węglowodany:

44.4g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
4 porcje łososia (400 g)
4 sztuki batatów (800 g)
lub ziemniaków
10 listków jarmużu (150 g)
lub szpinaku
3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (5 g)
5 szczypt papryki ostrej (5 g)
1 łyżeczka tymianku (5 g)
2 szczypty soli i pieprzu (2 g)
1 szczypta pieprzu cytrynowego (1 g)
Sposób przygotowania
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
2. Łososia dzielimy na dwie części, obsypujemy solą i pieprzem cytrynowym
3. Bataty kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy papryką słodką oraz ostrą, tymiankiem, pieprzem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut
4. Do batatów dodajemy jarmuż, mieszamy ze sobą i pieczemy przez 5 minut
5. Łososia obsmażamy na rozgrzanej patelni przez 30 sekund z każdej strony. Układamy na batatach z jarmużem i pieczemy jeszcze przez 5 minut

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę