Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozarella

Oceń
4,60/5
(z 5 ocen)
makaron z pieczonymi warzywami i serem mozarella

Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozarella

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
25 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

516.6 kcal

Białko:

24.5 g

Tłuszcze:

18.6 g

Węglowodany:

57.2 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
2 sztuki papryki (340 g)
1 sztuka cebuli (110 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego penne (100 g)
15 sztuk pomidorków koktajlowych (300 g)
1 sztuka mozzarelli (125 g)
1 garść świeżej bazylii (3 g)
1 łyżeczka oregano (3 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
0.5 łyżeczki płatków chilli (2.5 g)
1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
Sposób przygotowania
1. Paprykę, cebulę, czosnek oraz pomidorki koktajlowe układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Polewamy oliwą, mieszamy składniki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach z funkcją termoobieg.
2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy 50 ml wody z gotowania w celu późniejszego użycia.
3. Makaron łączymy z upieczonymi warzywami, dolewamy wodę z gotowania i mieszamy.
4. Do makaronu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz świeżą bazylię, całość mieszamy i posypujemy płatkami chilli. Smacznego!

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę