Zapisz

Łosoś w sezamie

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
Łosoś w sezamie

Łosoś w sezamie

Podstawowe informacje
  poziom trudności
55 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

500.6kcal

Białko:

23.3g

Tłuszcze:

22.7g

Węglowodany:

49.2g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
2 porcje świeżego łososia (200 g)
lub świeżego tuńczyka
1 porcja ryżu (100 g)
lub kaszy bulgur
0.4 garści świeżej kolendry (10 g)
lub natki pietruszki
1 sztuka cytryny (80 g)
1 łyżka sezamu (15 g)
lub płatków migdałów
1 łyżka sosu sojowego (10 g)
2 łyżeczki soku z limonki (10 g)
10 plastrów posiekanego imbiru (10 g)
2 ząbki posiekanego czosnku (12 g)
2 łyżeczki oleju rzepakowego (10 g)
lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Składniki marynaty mieszamy w misce i przekładamy do niej łososia, marynujemy przez około 20-30 minut
2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
3. Przekładamy łososia do małego naczynia żaroodpornego razem z resztą marynaty
4. Pieczemy łososia przez 10 minut, posypujemy sezamem i pieczemy kolejne 10 minut, (w czasie pieczenia ryby, gotujemy ryż i go odcedzamy).
5. Drobno kroimy liście świeżej kolendry, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z niej sok, następnie dodajemy te składniki do ryżu i mieszamy
6. Na talerzu układamy ryż oraz łososia.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę