Kurczak Cajun

Kurczak Cajun
Podstawowe informacje
40 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
461.5 kcal
Białko:
28.7 g
Tłuszcze:
11.7 g
Węglowodany:
60.6 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Łączymy przyprawy na mieszankę cajun: po jednej łyżeczce czosnku granulowanego, pieprzu, pieprzu cayenne, tymianku, oraz po jednej łyżce soli, papryki słodkiej, oregano
- 2. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż, tak aby uzyskać plastry o podobnej grubości
- 3. Ryż gotujemy według instrukcji
- 4. Piersi przekładamy do miski i dodajemy do nich mieszankę cajun, sok z cytryny oraz oliwę, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut
- 5. Paprykę i cebulę kroimy w plastry o podobnej grubości
- 6. Odcinamy łodygi kolendry i drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy paprykę, cebulę i łodygi kolendry oraz kumin, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy przez 10 minut
- 7. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy piersi z kurczaka i grillujemy po 6- 7 minut z każdej strony
- 8. Obieramy awokado i kroimy w plasterki
- 9. Na talerzu układamy ryż, kurczaka, warzywa, awokado i posypujemy listkami kolendry