Kanapka z omletem i pastą z awokado
Ciekawa propozycja na wykorzystanie awokado jako dodatku do kanapki. Kanapka z omletem i pastą z awokado to świetny posiłek dla osób uwielbiających awokado, jednak nie w samotnej wersji. Zdecydowanie lepiej smakuje w połączniu z różnymi przyprawami.
536kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Kanapka z omletem i pastą z awokado
Na jedną porcję przypada:
536
kcal24
białka b28
tłuszczy t46
węglowodanów wCiekawa propozycja na wykorzystanie awokado jako dodatku do kanapki. Kanapka z omletem i pastą z awokado to świetny posiłek dla osób uwielbiających awokado, jednak nie w samotnej wersji. Zdecydowanie lepiej smakuje w połączniu z różnymi przyprawami.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 15 g sera cheddar
- 80 g chleba żytniego na zakwasie
- 40 g awokado
- 100 ml mleka ekologicznego
- 30 g pomidorków koktajlowych
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 3 ml soku z cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania
- 1. Naczynie na omlet nagrzewamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
- 2. Jajka miksujemy z serem i mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem
- 3. Masę jajeczną przelewamy do rozgrzanego naczynia
- 4. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut
- 5. Na 2-3 minuty przed końcem układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną natkę pietruszki
- 6. Awokado obieramy, rozgniatamy za pomocą widelca
- 7. Dodajemy sok z cytryny, starty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem
- 8. Kromki chleba smarujemy pastą z awokado
- 9. Omlet kroimy na kawałki i układamy na kanapkach. Smacznego!