Zapisz

Grillowany kurczak z salsą mango

Oceń
4,71/5
(z 17 ocen)
grillowany kurczak z salsą mango

Grillowany kurczak z salsą mango

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

428.7kcal

Białko:

26.3g

Tłuszcze:

9.6g

Węglowodany:

61.9g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
1.5 porcji piersi z kurczaka (400 g)
lub piersi z indyka
2 porcje ryżu (200 g)
lub dowolnej kaszy
1 sztuka mango (280 g)
2.5 sztuki pomidorów (300 g)
1 sztuka czerwonej cebuli (100 g)
1 sztuka papryczki chilli (20 g)
1 sztuka awokado (140 g)
2 garści kolendry (45 g)
lub natki pietruszki
0.5 sztuki cytryny (40 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
lub oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku (6 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
1 łyżeczka słodkiej papryki (5 g)
Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż tak, aby były podobnej grubości. Polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, solą i słodką papryką. Nacieramy piersi przyprawami i odstawiamy na 15 minut
2. Ryż gotujemy według instrukcji
3. Mango, awokado i pomidory kroimy w kostkę. Siekamy cebulę, kolendrę i chili. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy
4. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi z kurczaka przez 5 -7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy na 2 minuty i kroimy w paski. Podajemy z salsą i ryżem

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,71/5
(z 17 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę