Dodaj do ulubionych

Faworki

Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

Oceń
3,96/5
(z 47 ocen)
Dodaj do ulubionych
faworki

Faworki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
50 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

138.5kcal

Białko:

4.4g

Tłuszcze:

2.5g

Węglowodany:

25.2g

Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
6
Składniki:
20 łyżek mąki pszennej (200 g)
0.1 łyżki jogurtu naturalnego (20 g)
2 sztuki żółtek jaj (40 g)
0.5 kieliszka rumu/koniaku (8 g)
0.2 kieliszka spirytusu (4 g)
3 łyżki pudru z erytrolu (15 g)
Sposób przygotowania
1. Łączymy wszystkie składniki
2. Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki
3. Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok 2 cm szerokości
4. Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek, aby uformować nasze ciastko
5. Pieczemy w temperaturze 180* przez 10-15 min aż będą rumiane
6. Posypujemy pudrem z erytrolu i możemy jeść. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,96/5
(z 47 ocen)
To też może Ci zasmakować
Tarteletki z malinami
Fit Placuszki

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę