Faworki

Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

Oceń
3,98/5
(z 100 ocen)
faworki

Faworki

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
50 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

138.5 kcal

Białko:

4.4 g

Tłuszcze:

2.5 g

Węglowodany:

25.2 g

Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
6
Składniki
20 łyżek mąki pszennej (200 g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
2 sztuki żółtek jaj (40 g)
0.5 kieliszka rumu/koniaku (8 g)
0.2 kieliszka spirytusu (4 g)
3 łyżki pudru z erytrolu (15 g)
Sposób przygotowania
1. Łączymy wszystkie składniki
2. Ciasto zagniatamy dobrze i odstawiamy na 20 min do lodówki
3. Rozwałkowujemy cienko, kroimy na paski ok 2 cm szerokości
4. Przecinamy również na środku i przeciągamy jeden koniec przez środek, aby uformować nasze ciastko
5. Pieczemy w temperaturze 180* przez 10-15 min aż będą rumiane
6. Posypujemy pudrem z erytrolu i możemy jeść. Smacznego!
To też może Ci zasmakować
Tarteletki z malinami
Fit Placuszki

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę