Zapisz

Domowy majonez light

Majonez to niezastąpiony element Świąt Wielkanocnych i nie tylko. Oto przepis na domowy majonez, który przygotujesz w mgnieniu oka za pomocą blendera. Jest smaczny i co najważniejsze dużo zdrowszy od produktów dostępnych na sklepowych półkach.

Oceń
4,15/5
(z 34 ocen)
domowy majonez light

Domowy majonez light

Podstawowe informacje
  poziom trudności
20 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

38.3kcal

Białko:

4.2g

Tłuszcze:

1.5g

Węglowodany:

2g

Majonez to niezastąpiony element Świąt Wielkanocnych i nie tylko. Oto przepis na domowy majonez, który przygotujesz w mgnieniu oka za pomocą blendera. Jest smaczny i co najważniejsze dużo zdrowszy od produktów dostępnych na sklepowych półkach.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
8
Składniki:
1 sztuka jajka (55 g)
1.5 opakowania serka wiejskiego (250 g)
lub jogurtu greckiego
1.5 łyżeczki musztardy dijon (15 g)
0.5 łyżki soku z cytryny (5 g)
lub octu winnego
1 szczypta soli (1 g)
Sposób przygotowania
1. Jajko gotujemy na twardo
2. Jeszcze ciepłe obieramy i wkładamy do wysokiej miski
3. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy tak długo, aż uzyskamy gęstą i jednolitą konsystencje
4. Przyprawiamy wedle uznania
5. Jeżeli smak przez musztardę będzie "za ostry" możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,15/5
(z 34 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę