Zapisz

Deser jabłkowy z kruszonką

Zdrowa przekąska jest idealnym posiłkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Mam dla Ciebie wspaniały przepis na deser jabłkowy z kruszonką, która jest przyrządzona z mąki ryżowej i migdałów. Deser charakteryzuje się niesamowitym aromatem i smakiem.

Oceń przepis
4,67/5
(z 3 ocen)
454kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Deser jabłkowy z kruszonką

Na jedną porcję przypada:

454

kcal

5

białka b

29

tłuszczy t

31

węglowodanów w

Zdrowa przekąska jest idealnym posiłkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Mam dla Ciebie wspaniały przepis na deser jabłkowy z kruszonką, która jest przyrządzona z mąki ryżowej i migdałów. Deser charakteryzuje się niesamowitym aromatem i smakiem.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
120 g jabłek
10 g ksylitolu
1/2 soku z limonki
KREM:
20 g cukru pudru z ksylitolu
50 ml śmietany 30%
KRUSZONKA:
10 g masła
10 g zmielonych migdałów
10 g mąki ryżowej
1/2 skórka z limonki
Sposób przygotowania
1. Kruszonka:
2. W rondelku topimy masło, dodajemy posiekane lub zmielone migdały, mąkę i skórkę z limonki
3. Całość łączymy za pomocą widelca, aby powstały grudki
4. Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę
5. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie odstawiamy do ostudzenia
6. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie przekładamy do rondelka, dodajemy ksylitol, sok z limonki i opcjonalnie cynamon
7. Następnie dusimy, z małą ilością wody i studzimy
8. Krem:
9. Ksylitol blendujemy na cukier puder
10. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i chwile miksujemy
11. Do miseczki/słoiczka nakładamy: jabłka, kruszonkę i krem. Wierzch możemy posypać kruszonką. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,67/5
(z 3 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę