Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.

Curry z soczewicy

Oceń
4,52/5
(z 29 ocen)
curry z soczewicy

Curry z soczewicy

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

495.9 kcal

Białko:

20.7 g

Tłuszcze:

10.4 g

Węglowodany:

84.9 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
1.5 porcji ryżu (150 g)
lub kaszy pęczak
1 sztuka cebuli (100 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
10 plastrów imbiru (10 g)
3.5 sztuki marchewki (200 g)
24 łyżki soczewicy (240 g)
1 sztuka papryczki chilli (20 g)
1 opakowanie pomidorów krojonych z kartonu (400 g)
10 łyżek mleczka kokosowego (200 g)
2 łyżki curry (10 g)
lub kurkumy
1.6 szklanki bulionu warzywnego (400 g)
2 łyżki soku z cytryny (20 g)
0.5 garści kolendry (3 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Gotujemy ryż według instrukcji
2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, imbir, cebulę, czosnek i chili
3. Po 3 minutach dodajemy kolendrę oraz przyprawę curry, następnie wsypujemy soczewicę i całość mieszamy
4. Do garnka dodajemy bulion, gotujemy przez 10 minut
5. Dodajemy pomidory oraz mleko kokosowe i gotujemy prze kolejne 10 minut.
6. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
To też może Ci zasmakować
Chilli z indykiem
Kasza z tofu

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę