Zapisz

Chilli z indykiem

Oceń
4,45/5
(z 11 ocen)
chilli z indykiem

Chilli z indykiem

Podstawowe informacje
  poziom trudności
70 min.
Całkowity czas przygotowania
25 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

536.4kcal

Białko:

31.2g

Tłuszcze:

15.7g

Węglowodany:

78.7g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
4 porcje mięsa mielonego z indyka (400 g)
lub mięsa mielonego z kurczaka
3 sztuki batatów (600 g)
lub ziemniaków
1 sztuka cebuli (110 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
1 sztuka żółtej papryki (140 g)
1 sztuka czerwonej papryki (140 g)
3 łyżki kukurydzy (450 g)
lub marchewki
4 sztuki papryczki chilli (80 g)
10 łyżeczek kuminu (10 g)
1 łyżeczka oregano (5 g)
lub bazylii
2 szklanki przecieru pomidorowego (500 g)
1 łyżka sosu sojowego (10 g)
1 sztuka limonki (40 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju rzepakowego
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
1 garść świeżej kolendry (3 g)
1 łyżka jogurtu greckiego (180 g)
Sposób przygotowania
1. Paprykę, papryczki, cebulę, czosnek oraz łodygi kolendry drobno kroimy
2. Bataty kroimy w kostkę
3. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżka oliwy i dodajemy warzywa, 1 łyżeczkę kuminu, przesmażamy warzywa około 5-7 minut, następnie przekładamy do garnka
4. Na tej samej patelni dodajemy oliwę i smażymy mięso z łyżeczką kuminu i oregano, dodajemy do garnka z warzywami
5. Dolewamy przecier pomidorowy i dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz sos sojowy
6. Dusimy na małym ogniu aż większość wody odparuje, będzie to trwało około 30-45 minut
7. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt grecki, posiekane listki kolendry oraz sok z limonki
8. Chilli podajemy z łyżką przygotowanego jogurtu

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,45/5
(z 11 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę