Zapisz

Chilli z indykiem

Oceń
4,56/5
(z 9 ocen)
2147.5kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz
chilli z indykiem

Chilli z indykiem

Na cały przepis przypada:

2147.5

kcal

124.9

białka b

63

tłuszczy t

314.9

węglowodanów w

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
600 g batatów
80 g cebuli
16 g czosnku
100 g żółtej papryki
100 g czerwonej papryki
400 g kukurydzy
80 g papryczki chilli
10 g kuminu
5 g oregano
600 g przecieru pomidorowego
10 g sosu sojowego
50 g limonki
20 g oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
kilka listków świeżej kolendry
150 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
1. Paprykę, papryczki, cebulę, czosnek oraz łodygi kolendry drobno kroimy
2. Bataty kroimy w kostkę
3. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżka oliwy i dodajemy warzywa, 1 łyżeczkę kuminu, przesmażamy warzywa około 5-7 minut, następnie przekładamy do garnka
4. Na tej samej patelni dodajemy oliwę i smażymy mięso z łyżeczką kuminu i oregano, dodajemy do garnka z warzywami
5. Dolewamy przecier pomidorowy i dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz sos sojowy
6. Dusimy na małym ogniu aż większość wody odparuje, będzie to trwało około 30-45 minut
7. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt grecki, posiekane listki kolendry oraz sok z limonki
8. Chilli podajemy z łyżką przygotowanego jogurtu

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,56/5
(z 9 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę