Zapisz

Burgery z indyka

Oceń
4,80/5
(z 5 ocen)
burgery z indyka

Burgery z indyka

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

463.6kcal

Białko:

28g

Tłuszcze:

18.9g

Węglowodany:

48.9g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
4 porcje mięsa mielonego z indyka (400 g)
lub mięsa mielonego z kurczaka
20 plastrów imbiru (20 g)
3 ząbki czosnku (16 g)
1 sztuka papryczki chilli (20 g)
1 łyżka sosu sojowego (10 g)
1 łyżeczka oleju sezamowego (5 g)
lub oliwy z oliwek
1 szczypta soli (1 g)
1 szczypta pieprzu (1 g)
3 porcje białej kapusty (300 g)
2 sztuki marchewki (100 g)
0.3 opakowania jogurtu naturalnego (60 g)
1 łyżka ostrego sosu chilli np. sriracha (10 g)
1 łyżeczka octu (5 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
0.5 łyżeczki miodu (5 g)
lub syropu klonowego
2 sztuki awokado (300 g)
0.5 sztuki limonki (30 g)
lub cytryny
4 sztuki bułki pełnoziarnistej (240 g)
Sposób przygotowania
1. Mięso z indyka przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany imbir, czosnek, chilli, łyżkę sosu sojowego, olej sezamowy
2. Mieszamy składniki ze sobą, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Formujemy burgery i smażymy po około 5 minut z każdej strony
3. Kapustę oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jogurt, ostry sos, ocet, posiekaną pietruszkę, łyżeczkę miodu, sól i pieprz
4. Awokado obieramy i miażdżymy na pastę widelcem, dodajemy sok z ½ limonki szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,80/5
(z 5 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę