Zapisz

Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

Podstawowe informacje
  poziom trudności
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

387.2kcal

Białko:

13.1g

Tłuszcze:

12.3g

Węglowodany:

60.1g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
0.5 porcji ryżu (50 g)
lub dowolnej kaszy
1 sztuka batatów (200 g)
lub ziemniaków
0.8 opakowania ciecierzycy konserwowej (180 g)
lub czerwonej fasoli konserwowej
2 sztuki cebuli (200 g)
1 łyżeczka masła orzechowego z migdałów (30 g)
lub masła orzechowego z orzeszków arachidowych
1 łyżeczka miodu (12 g)
lub syropu klonowego
7 garści szpinaku (200 g)
0.1 sztuki brokuła (25 g)
lub kalafiora
3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (5 g)
1 szczypta czosnku granulowanego (5 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu
2. Obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, odsączamy ciecierzycę, myjemy bataty i kroimy je w kostkę
3. Na blaszkę wykładamy cebulę, ciecierzycę i bataty, polewamy dwiema łyżeczkami oliwy i posypujemy przyprawami. Pieczemy 30 minut
4. Różyczki brokuła gotujemy na parze przez 8 minut
5. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i przez minutę podsmażamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem
6. W miseczce łączymy masło orzechowe, miód i trzy łyżki gorącej wody, mieszamy
7. Do miski wkładamy ryż i warzywa, całość polewamy sosem

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę