Zapisz

Blok czekoladowy

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mam dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

Oceń
3,67/5
(z 27 ocen)
blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Podstawowe informacje
  poziom trudności
145 min.
Całkowity czas przygotowania
25 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

333.3kcal

Białko:

6.5g

Tłuszcze:

26g

Węglowodany:

19g

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa i szaleństwo na punkcie bloku czekoladowego? Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy z orzechami. Najlepsze ciasto bez pieczenia, którego smaku nie zapomnisz. Mam dla Ciebie przepis, który z łatwością wykonasz w domu.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
10
Składniki:
3 sztuki gorzkiej czekolady (300 g)
0.2 opakowania mleczka kokosowego (80 g)
2 łyżki syropu klonowego (20 g)
lub miodu
1 szczypta soli (1 g)
3.3 łyżki masła orzechowego (100 g)
3.3 garści mieszkanki orzechów (laskowych, nerkowca, migdałów, włoskich) (100 g)
4 łyżeczki erytrolu (20 g)
1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g)
lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. W garnku rozpuszczamy czekoladę. Dla osłody możemy dodać erytrol
2. Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy i mleczko kokosowe
3. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
4. Dodajemy ¾ orzechów (mogą być wcześniej posiekane).
5. Przelewamy masę do formy posmarowanej olejem kokosowym i dekorujemy pozostałymi orzechami.
6. Wstawiamy na lodówki na 2-3 godziny.
7. Po wyjęciu z lodówki nasz blok jest już gotowy. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,67/5
(z 27 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę