20 czerwca 2016

Dobre źródła makroskładników – węglowodany

Często pytacie o wartościowe źródła węglowodanów, białek i tłuszczy. Aby ułatwić Wam zbieranie informacji, postanowiłem stworzyć zestawienie źródeł poszczególnych makroskadników. Od teraz wszystkie informacje znajdziecie w jednym miejscu. Na pierwszy ogień idą źródła węglowodanów. Tabela uwzględnia ich zawartość w 100g produktu, a także kaloryczność, białka, tłuszcze oraz błonnik. Oczywiście wszystko w przeliczeniu na 100g suchego produktu.

dobre źródła makroskładników

Produkt Węglowodany/100g Błonnik/

100g

Kcal/

100g

Tłuszcz/

100g

Białko/

100g

Mąka jaglana 71 3.2 363 4 11
Mąka gryczana 63 2.3 288 2 7.2
Mąka amarantusowa 69.9 13.6 409 7.2 16.2
Mąka kasztanowa 77.4 7 369 4 6
Mąka ryżowa 80 2 366 1 6
Ryż basmati 78 2.4 344 0.6 6
Ryż brązowy 69.1 8.7 322 1.9 7.1
Ryż biały 77.7 2.4 344 0.7 6.7
Kasza gryczana 64.4 5.9 336 3.1 12.6
Kasza jaglana 69.5 3.2 346 2.9 10.5
Amarantus 70.6 16 401 6.5 15
Komosa ryżowa 57.5 7 334 5 14.8
Płatki owsiane 63.4 7 366 7.2 11.9
Płatki jaglane 72.8 3 377 3 12.3
Ziemniaki 17.1 1.5 77 0.1 1.9
Bataty 19.7 3 86 0.1 1.6
Topinambur 8.2 1.6 40 0.1 1.6
Banan 22 1.7 95 0.3 1
Truskawki 5.4 1.8 28 0.4 0.7
Maliny 5.3 6.7 29 0.3 1.3
Daktyle suszone 67.7 8.7 277 0.4 2
Śliwki suszone 64.3 9.4 282 0.3 1.2

Sprawdź również jakie są dobre źródła tłuszczów oraz dobre źródła białka.

Jak Ci się podobał artykuł?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Podobne artykuły:

Suplementacja
Stosowanie kreatyny jako suplementu dla sportowców wzbudza wiele kontrowersji. Suplement ten zyskał swoją popularność na początku lat 90-tych. Media często niesłusznie porównują go do sterydów anabolicznych.