Zapisz

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Podstawowe informacje
  poziom trudności
80 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

347.5kcal

Białko:

15.7g

Tłuszcze:

10.7g

Węglowodany:

52.9g

Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
5
Składniki:
2.5 porcji ciecierzycy (250 g)
12.5 sztuki pomidorów (1500 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
3 sztuki papryki (420 g)
4 szklanki bulionu warzywnego (1000 g)
1 sztuka papryczka chili (20 g)
6 łyżeczek oliwy z oliwek (30 g)
lub oleju rzepakowego
5 plastrów startego imbiru (5 g)
1 łyżeczka majeranku (5 g)
5 łyżeczek tymianku (5 g)
1 łyżeczka słodkiej papryki (5 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (10 g)
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin
2. Kolejno gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka - około 40 minut
3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki
4. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego
5. Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów
6. Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw
7. Całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut
8. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną drobno papryczkę i starty imbir i podsmaż kilka minut
9. Upieczone warzywa wrzuć do garnka, dodaj posiekany ząbek czosnku i zalej bulionem warzywnym
10. Przypraw do smaku i gotuj około 10 minut
11. Dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości
12. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę