Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
347.5 kcal
15.7 g
10.7 g
52.9 g
Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin
- 2. Kolejno gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka - około 40 minut
- 3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki
- 4. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego
- 5. Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów
- 6. Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw
- 7. Całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut
- 8. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną drobno papryczkę i starty imbir i podsmaż kilka minut
- 9. Upieczone warzywa wrzuć do garnka, dodaj posiekany ząbek czosnku i zalej bulionem warzywnym
- 10. Przypraw do smaku i gotuj około 10 minut
- 11. Dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości
- 12. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki. Smacznego!