Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Podstawowe informacje
80 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
347.5kcal
Białko:
15.7g
Tłuszcze:
10.7g
Węglowodany:
52.9g
Zobacz więcej szczegółów
Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 2.5 porcji ciecierzycy (250 g)
- 12.5 sztuki pomidorów (1500 g)
- 3 ząbki czosnku (18 g)
- 3 sztuki papryki (420 g)
- 4 szklanki bulionu warzywnego (1000 g)
- 1 sztuka papryczka chili (20 g)
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek (30 g)
lub oleju rzepakowego
- 5 plastrów startego imbiru (5 g)
- 1 łyżeczka majeranku (5 g)
- 5 łyżeczek tymianku (5 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (5 g)
- 1 szczypta soli (1 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (10 g)
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
- 1. Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin
- 2. Kolejno gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka - około 40 minut
- 3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki
- 4. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego
- 5. Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów
- 6. Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw
- 7. Całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut
- 8. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną drobno papryczkę i starty imbir i podsmaż kilka minut
- 9. Upieczone warzywa wrzuć do garnka, dodaj posiekany ząbek czosnku i zalej bulionem warzywnym
- 10. Przypraw do smaku i gotuj około 10 minut
- 11. Dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości
- 12. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki. Smacznego!