Zapisz

Zupa z dorsza z pomidorami i mleczkiem kokosowym

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne smażone filety z ryby lub nie możesz przekonać się do dań rybnych, proponuje dla odmiany pyszną zupę z dorsza, z pomidorami i mleczkiem kokosowym. Kompozycja smaków sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i zdrowa.

Oceń
4,19/5
(z 16 ocen)
zupa z dorsza z pomidorami i mleczkiem kokosowym

Zupa z dorsza z pomidorami i mleczkiem kokosowym

Podstawowe informacje
  poziom trudności
90 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

409.8kcal

Białko:

29.7g

Tłuszcze:

10.8g

Węglowodany:

55g

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne smażone filety z ryby lub nie możesz przekonać się do dań rybnych, proponuje dla odmiany pyszną zupę z dorsza, z pomidorami i mleczkiem kokosowym. Kompozycja smaków sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i zdrowa.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
3 porcje filetu z dorsza (300 g)
4.5 sztuki ziemniaków (500 g)
lub batatów
0.5 opakowania mleczka kokosowego (150 g)
lub śmietany 18 %
1 sztuka cebuli (110 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
1 sztuka selera naciowego (30 g)
0.2 sztuki selera (30 g)
1 sztuka pora (250 g)
1 sztuka marchewki (60 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (20 g)
4 sztuki pomidorów (400 g)
2 listki liście laurowe (2 g)
3 sztuki ziela angielskiego (3 g)
5 łyżeczek przyprawy do ryb (5 g)
1 sztuka kostka rosołowa warzywna bez glutaminianu sodu (10 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
0.1 sztuki papryczki chilli (2 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (10 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub masła
Sposób przygotowania
1. Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy drobno
2. Smażymy do zeszklenia warzyw na maśle lub oleju. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą
3. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę
4. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby i smażymy
5. Z usmażonej ryby dużo łatwiej będzie nam usunąć ewentualne ości oraz podzielić ją
6. Filet wraz z pomidorami z kartonu wkładamy do garnka
7. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy i gotujemy ok. 10 minut
8. Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,19/5
(z 16 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę