Zapisz

Zupa krem z pomidorów

Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

Oceń
5,00/5
(z 12 ocen)
zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

390.7kcal

Białko:

17.3g

Tłuszcze:

8.4g

Węglowodany:

72.6g

Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
1 sztuka marchewki (60 g)
2 sztuki selera naciowego pokrojone w kostkę (50 g)
1 sztuka cebuli (110 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
3 sztuki pomidorów (360 g)
5 garści świeżej bazylii (5 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
lub oleju rzepakowego
1.5 szklanki przecieru pomidorowego (400 g)
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (700 g)
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchewkę, przykrywamy i tak dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając
2. Dodajemy bulion, świeże pomidory i pomidory z puszki, pod przykryciem gotujemy przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy bazylię
3. Za pomocą blendera przecieramy zupę na gładki krem
4. Po chwili możemy skosztować gotowej zupy. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 12 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę