Zapisz

Zupa krem z pomidorów

Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

Oceń przepis
5,00/5
(z 3 ocen)
390kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Zupa krem z pomidorów

Na cały przepis przypada:

390

kcal

17

białka b

8

tłuszczy t

73

węglowodanów w

Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
1 marchewka
2 patyczki selera naciowego pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku
3 dojrzałe pomidory
świeża bazylia
łyżka oliwy z oliwek
puszka pomidorów
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchewkę, przykrywamy i tak dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
2. Dodajemy bulion, świeże pomidory i pomidory z puszki, pod przykryciem gotujemy przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy bazylię.
3. Za pomocą blendera przecieramy zupę na gładki krem.
4. Po chwili możemy skosztować gotowej zupy. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 3 ocen)
To też może Ci zasmakować
Kaszotto z burakiem
Kurczak po chińsku

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę