Zapisz

Zupa krem z ciecierzycy

Oceń
4,57/5
(z 7 ocen)
1449kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz
zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Na cały przepis przypada:

1449

kcal

46

białka b

55

tłuszczy t

204

węglowodanów w

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
1000 g marchewki
240 g ciecierzycy
100 g cebuli
20 g czosnku
10 g imbiru
10 g słodkiej papryki
40 g papryczki chilli
1000 g bulionu warzywnego
200 g mleczka kokosowego
Sól
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Odcinamy końce marchewek, cebule kroimy na 4 części, rozgniatamy czosnek i kroimy chili na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy na blaszkę, posypujemy solą i imbirem
3. Odcedzamy ciecierzyce i w miseczce posypujemy słodką papryką i solą
4. Pieczemy warzywa przez 30 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (uprzednio robiąc jej miejsce, żeby można było ją ławo oddzielić) i pieczemy kolejne 30 minut
5. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i przekładamy marchewkę czosnek i cebulę do pojemnika, w którym będziemy blendować zupę, natomiast ciecierzycę do oddzielnego.
6. Do marchewek dodajemy bulion i blendujemy, sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio słony i przekładamy do garnka,
7. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy,
8. Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,57/5
(z 7 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę