Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy
Podstawowe informacje
80 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
363.8 kcal
Białko:
11.6 g
Tłuszcze:
13.7 g
Węglowodany:
51.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- 2. Odcinamy końce marchewek, cebule kroimy na 4 części, rozgniatamy czosnek i kroimy chili na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy na blaszkę, posypujemy solą i imbirem
- 3. Odcedzamy ciecierzyce i w miseczce posypujemy słodką papryką i solą
- 4. Pieczemy warzywa przez 30 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (uprzednio robiąc jej miejsce, żeby można było ją ławo oddzielić) i pieczemy kolejne 30 minut
- 5. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i przekładamy marchewkę czosnek i cebulę do pojemnika, w którym będziemy blendować zupę, natomiast ciecierzycę do oddzielnego.
- 6. Do marchewek dodajemy bulion i blendujemy, sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio słony i przekładamy do garnka
- 7. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy
- 8. Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu