Zapisz

Zupa krem z ciecierzycy

Oceń
4,67/5
(z 9 ocen)
zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Podstawowe informacje
  poziom trudności
80 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

363.8kcal

Białko:

11.6g

Tłuszcze:

13.7g

Węglowodany:

51.4g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
15 sztuk marchewki (1000 g)
1 opakowanie ciecierzycy (240 g)
1 sztuka cebuli (100 g)
4 ząbki czosnku (24 g)
10 plastrów imbiru (10 g)
2 łyżeczki słodkiej papryki (10 g)
2 sztuki papryczki chilli (40 g)
4 szklanki bulionu warzywnego (1000 g)
0.5 opakowania mleczka kokosowego (200 g)
lub śmietany 18%
2 szczypty soli i pieprzu (2 g)
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Odcinamy końce marchewek, cebule kroimy na 4 części, rozgniatamy czosnek i kroimy chili na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy na blaszkę, posypujemy solą i imbirem
3. Odcedzamy ciecierzyce i w miseczce posypujemy słodką papryką i solą
4. Pieczemy warzywa przez 30 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (uprzednio robiąc jej miejsce, żeby można było ją ławo oddzielić) i pieczemy kolejne 30 minut
5. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i przekładamy marchewkę czosnek i cebulę do pojemnika, w którym będziemy blendować zupę, natomiast ciecierzycę do oddzielnego.
6. Do marchewek dodajemy bulion i blendujemy, sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio słony i przekładamy do garnka
7. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy
8. Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,67/5
(z 9 ocen)
To też może Ci zasmakować
Curry z soczewicy
Zupa Curry

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę