Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą
Podstawowe informacje
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
473 kcal
Białko:
16.7 g
Tłuszcze:
9.5 g
Węglowodany:
71.3 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty
- 2. Przyprawiamy kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy 800ml wody. Gotujemy przez 25 minut
- 3. Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy łyżeczką oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
- 4. Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta - dodajemy więcej wody
- 5. Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą
To też może Ci zasmakować

Zupa krem z ciecierzycy
