Dodaj do ulubionych

Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Dodaj do ulubionych
zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Zupa z batatów i marchewki z pieczoną ciecierzycą

Podstawowe informacje
  poziom trudności
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

473kcal

Białko:

16.7g

Tłuszcze:

9.5g

Węglowodany:

71.3g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
6.7 sztuki marchewki (300 g)
1.5 sztuki batatów (300 g)
1 sztuka cebuli (110 g)
1 opakowanie ciecierzycy (240 g)
2 plastry imbiru (10 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
1 łyżeczka kuminu (2 g)
1 łyżeczka suszonej kolendry (2 g)
1 łyżeczka papryki słodkiej (3 g)
0.4 łyżki curry (5 g)
2 łyżeczki oleju rzepakowego (10 g)
0.5 łyżeczki cynamonu (2 g)
0.8 szczypty soli (0.2 g)
0.1 łyżeczki pieprzu (0.2 g)
Sposób przygotowania
1. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, imbir i czosnek, następnie dodajemy pokrojone bataty i marchewkę. Podsmażamy przez 2 minuty
2. Przyprawiamy kuminem, kolendrą, papryką oraz cynamonem. Podsmażamy przez 4 minuty, następnie zalewamy 800ml wody. Gotujemy przez 25 minut
3. Ciecierzycę odsączamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem, polewamy łyżeczką oleju i posypujemy przyprawą curry. Pieczemy przez około 25-30 minut
4. Po 25 minutach blendujemy zupę. Jeśli jest zbyt gęsta - dodajemy więcej wody
5. Zupę nalewamy do misek i posypujemy pieczoną ciecierzycą

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę