Zapisz

Wieprzowina słodko-kwaśna

Oceń
5,00/5
(z 11 ocen)
wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

443.8kcal

Białko:

31.9g

Tłuszcze:

10.6g

Węglowodany:

53.5g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
1 porcja polędwiczki wieprzowej (400 g)
lub polędwiczki wołowej
2 porcje ryżu (200 g)
lub dowolnej kaszy
0.7 sztuki zielonej papryki (100 g)
0.7 sztuki czerwonej papryki (100 g)
0.7 sztuki cebula czerwona (80 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
5 plastrów imbiru (5 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
2 sztuki papryczki chilli (40 g)
0.5 łyżeczki sezamu (10 g)
2 szczypty soli i pieprzu (2 g)
4 łyżki soku z cytryny (40 g)
0.2 szklanki wody (40 g)
2 łyżeczki eytrolu (10 g)
1 łyżeczka łyżeczka miodu (12 g)
lub syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego (30 g)
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją
2. Polędwiczkę przecinamy na pól i kroimy bardzo cienkie plasterki, obsypujemy pieprzem, solą i posypujemy mąką ziemniaczaną
3. Paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, imbir, czosnek, chilli siekamy bardzo drobno
4. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce
5. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa smażymy przez 2 minuty po czym odkładamy na bok
6. Na patelnię dodajemy polędwiczkę i smażymy przez 4 minuty, po 2 minuty z każdej strony mieszając, po tym czasie znowu dodajemy warzywa oraz sos, mieszamy ze sobą i podgrzewamy przez około 3 minuty
7. Dodajemy sezam i mieszamy
8. Polędwiczkę podajemy z ugotowanym ryżem

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 11 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę