Zapisz

Wieprzowina z mango po chińsku

Lubisz wieprzowinę, jednak często brakuje Ci pomysłu na jej przyrządzenie? Skorzystaj z mojego przepisu na wieprzowinę z mango po chińsku, który pomoże Ci stworzyć niesamowitą potrawę rodem z Chin. Mango zdecydowanie nada potrawie inspirującego smaku.

Oceń
4,63/5
(z 19 ocen)
wieprzowina z mango po chińsku

Wieprzowina z mango po chińsku

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

455.9kcal

Białko:

24.8g

Tłuszcze:

17.6g

Węglowodany:

51.3g

Lubisz wieprzowinę, jednak często brakuje Ci pomysłu na jej przyrządzenie? Skorzystaj z mojego przepisu na wieprzowinę z mango po chińsku, który pomoże Ci stworzyć niesamowitą potrawę rodem z Chin. Mango zdecydowanie nada potrawie inspirującego smaku.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
0.4 sztuki polędwiczki wieprzowej (150 g)
lub polędwiczki drobiowej
0.5 sztuki czerwonej papryki (70 g)
0.5 sztuki cebuli (50 g)
1 sztuka marchewki (60 g)
1 sztuka mango (270 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
1 sztuka papryczka chili (20 g)
2 plastry imbiru (2 g)
3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju rzepakowego
0.5 porcji ryżu (50 g)
lub dowolnej kaszy
sos:
2 łyżeczki octu ryżowego (10 g)
lub octu winnego
2 łyżki sosu sojowego (20 g)
1 łyżeczka erytrolu (5 g)
1 łyżeczka oleju sezamowego (5 g)
0.2 szklanki wody (50 g)
Sposób przygotowania
1. Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem
2. Ryż gotujemy według instrukcji
3. Mango obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a cebulę kroimy w piórka
4. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki
5. Siekamy papryczkę chili i imbir. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy
6. Wszystkie składniki sosu mieszamy w małej miseczce
7. W woku lub w dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy warzywa 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, marchewkę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty
8. Dodajemy mango i mieszamy. Smażymy jeszcze 3 minuty, po czym odstawiamy do miski lub na talerz
9. Na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso na dużym ogniu przez 3-4 minuty mieszając
10. Do gotowej polędwiczki dodajemy warzywa, następnie wlewamy sos. Gotujemy na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje
11. Po nałożeniu na talerz cieszymy się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,63/5
(z 19 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę