Zapisz

Wieprzowina z mango po chińsku

Lubisz wieprzowinę, jednak często brakuje Ci pomysłu na jej przyrządzenie? Skorzystaj z mojego przepisu na wieprzowinę z mango po chińsku, który pomoże Ci stworzyć niesamowitą potrawę rodem z Chin. Mango zdecydowanie nada potrawie inspirującego smaku.

Oceń przepis
4,62/5
(z 13 ocen)
967kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Wieprzowina z mango po chińsku

Na cały przepis przypada:

967

kcal

49

białka b

40

tłuszczy t

102

węglowodanów w

Lubisz wieprzowinę, jednak często brakuje Ci pomysłu na jej przyrządzenie? Skorzystaj z mojego przepisu na wieprzowinę z mango po chińsku, który pomoże Ci stworzyć niesamowitą potrawę rodem z Chin. Mango zdecydowanie nada potrawie inspirującego smaku.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
150 g polędwiczki wieprzowej
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 marchewka
1 mango
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
mały kawałek imbiru
20 g oliwy z oliwek
50 g ryżu
SOS:
10 g octu ryżowego
20 g sosu sojowego
5 g ksylitolu
5 g oleju sezamowego
odrobina wody
Sposób przygotowania
1. Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem
2. Ryż gotujemy według instrukcji
3. Mango obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a cebulę kroimy w piórka
4. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki
5. Siekamy papryczkę chili i imbir. Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy
6. Wszystkie składniki sosu mieszamy w małej miseczce
7. W woku lub w dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy warzywa 1 łyżkę oleju, włożyć przygotowane warzywa (paprykę, marchewkę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty
8. Dodajemy mango i mieszamy. Smażymy jeszcze 3 minuty, po czym odstawiamy do miski lub na talerz
9. Na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso na dużym ogniu przez 3-4 minuty mieszając
10. Do gotowej polędwiczki dodajemy warzywa, następnie wlewamy sos. Gotujemy na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje
11. Po nałożeniu na talerz cieszymy się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,62/5
(z 13 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę