Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.

Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym

Oceń
(brak ocen)
wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym

Wegańskie curry z ciecierzycą, marchewką i ryżem cytrynowym

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
25 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

613.1 kcal

Białko:

18.6 g

Tłuszcze:

19.4 g

Węglowodany:

87.7 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
1 porcja ryżu (100 g)
1 sztuka cytryny (80 g)
2 garści świeżej kolendry (2 g)
1 sztuka celbuli (110 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
2 plastry imbiru (2 cm) (10 g)
2 sztuki marchwi (90 g)
0.3 sztuki kalafiora (150 g)
10 łyżek mleczka kokosowego light (200 g)
1 opakowanie ciecierzycy konserwowej (230 g)
0.5 łyżeczki kurkumy (1 g)
0.1 łyżeczki cynamonu (0.25 g)
0.5 łyżeczki kuminu (1 g)
1 listek kaffiru (1 g)
1 łyżka przyprawy curry (12 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2. Ugotowany ryż doprawiamy skórką z cytryny, sokiem z cytryny i kolendrą.
3. Cebulę, czosnek, imbir siekamy w drobną kostkę i lekko podsmażamy w rondlu.
4. Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy pokrojoną marchewkę, kalafior, kurkumę, cynamon, kumin i liście kaffiru.
5. Wszystkie składniki dusimy chwilę ze sobą i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
6. Gdy warzywa są już miękkie, wszystko miksujemy na gładki sos. Gdy sos jest za gęsty, możemy dolać trochę wody.
7. Do gotowego sosu dodajemy odcedzoną ciecierzycę i doprawiamy. Całość należy zagotować.
8. Gotowy sos posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem. Smacznego!

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę