Zapisz

Tatar śledziowy

Danie klasyczne kuchni polskiej, jednak w odmienionej wersji. Tatar śledziowy z warzywami polany pysznym sosem to potrawa o wyrazistym smaku, bogata w pełnowartościowe białko. Znakomicie nadaje się na danie główne oraz wyśmienitą i zdrową przystawkę.

Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
tatar śledziowy

Tatar śledziowy

Podstawowe informacje
  poziom trudności
60 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

287.6kcal

Białko:

21.5g

Tłuszcze:

16g

Węglowodany:

15.9g

Danie klasyczne kuchni polskiej, jednak w odmienionej wersji. Tatar śledziowy z warzywami polany pysznym sosem to potrawa o wyrazistym smaku, bogata w pełnowartościowe białko. Znakomicie nadaje się na danie główne oraz wyśmienitą i zdrową przystawkę.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
2.5 porcji filetu ze śledzia (200 g)
1 sztuka czerwonej papryki (135 g)
2 sztuki ogórków kiszonych (160 g)
1 sztuka cebuli (110 g)
3 sztuki jaj (165 g)
5 sztuk grzybów marynowanych (100 g)
1 łyżka kaparów (10 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu czarnego (1 g)
sos:
1 łyżeczka musztardy dijon (10 g)
1 łyżeczka miodu (12 g)
lub syropu klonowego
0.6 łyżki koncentratu pomidorowego (15 g)
3 łyżeczki ostrej papryki mielonej (3 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy
2. Śledzie, ogórki, paprykę, cebulę, jajka i grzybki kroimy w drobną kostkę
3. Całość mieszamy, dodajemy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem
4. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Gotowy sos dodajemy do tatara i całość dokładnie mieszamy
5. Wstawiamy tatara do lodówki na około godzinę. Po tym czasie tatar śledziowy jest gotowe. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę