Tarta z jabłkami
Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.

Tarta z jabłkami
Podstawowe informacje
100 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
309.9 kcal
Białko:
5.9 g
Tłuszcze:
18.7 g
Węglowodany:
33.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Olej kokosowy lub masło rozdrabniamy
- 2. Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy siemię lniane, erytrol i masło lub olej
- 3. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- 4. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut
- 5. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki
- 6. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i erytrolem
- 7. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozkładamy i uklepujemy po kawałeczku na formie do tarty i nakłuwamy spód widelcem
- 8. Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
- 9. Gdy spód będzie już podpieczony nakładamy jabłka
- 10. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać do niej ksylitol
- 11. Ubitą pianą przykrywamy jabłka
- 12. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy pianę
- 13. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut
- 14. Po wyjęciu z piekarnika nasze pyszne ciasto jest gotowe. Smacznego!