Zapisz

Tarta z jabłkami

Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.

Oceń
4,25/5
(z 20 ocen)
tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
100 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

312.1kcal

Białko:

6g

Tłuszcze:

18.9g

Węglowodany:

32.5g

Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
8
Składniki:
kruchy spód i kruszonka:
20 łyżeczek oleju kokosowego (100 g)
lub masła
5 łyżek mąki pełnoziarnistej (50 g)
lub mąki orkiszowej
10 łyżek mąki ryżowej (100 g)
6 łyżek mąki migdałowej (60 g)
lub mąki kokosowej
8 łyżeczek siemienia lnianego (40 g)
lub nasion chia
10 łyżeczek erytrolu (50 g)
wypełnienie:
6 sztuk jabłek (900 g)
10 szczypt cynamonu (10 g)
3 sztuki białka jaj (105 g)
Sposób przygotowania
1. Olej kokosowy lub masło rozdrabniamy
2. Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy siemię lniane, erytrol i masło lub olej
3. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy
4. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut
5. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki
6. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i erytrolem
7. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozkładamy i uklepujemy po kawałeczku na formie do tarty i nakłuwamy spód widelcem
8. Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
9. Gdy spód będzie już podpieczony nakładamy jabłka
10. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać do niej ksylitol
11. Ubitą pianą przykrywamy jabłka
12. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy pianę
13. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut
14. Po wyjęciu z piekarnika nasze pyszne ciasto jest gotowe. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,25/5
(z 20 ocen)
To też może Ci zasmakować
Ciasteczka z morelami
Sernik szarlotka

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę