Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.

30 min
Czas przygotowania
100 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,94/5
(z 78 ocen)
Tarta z jabłkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

298 kcal Kalorie
6 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
32 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki

Kruchy spód i kruszonka:

20
łyżeczek masła
100 g
4
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
10
łyżek mąki ryżowej
100 g
6
łyżek mąki migdałowej
60 g
8
łyżeczek siemienia lnianego
40 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g

Wypełnienie:

6
sztuk jabłek
900 g
3
łyżeczki cynamonu
12 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
3
sztuki białka jaj
105 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

298 kcal Kalorie
6 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
32 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Masło rozdrabniamy. Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy siemię lniane, erytrol i masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

3

Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

4

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki, mieszamy z cynamonem i erytrolem (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość erytrolu w zależności o kwaśności jabłek).

5

Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozkładamy i uklepujemy po kawałeczku na formie do tarty i nakłuwamy spód widelcem.

6

Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.

7

Gdy spód będzie już podpieczony nakładamy jabłka.

8

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać do niej erytrol.

9

Ubitą pianą przykrywamy jabłka. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy pianę.

10

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?