Zapisz

Tarta z jabłkami

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
150 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

396.3kcal

Białko:

4.6g

Tłuszcze:

20.5g

Węglowodany:

53g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
6
Składniki:
ciasto:
20 łyżek mąki pełnoziarnistej (200 g)
lub mąki orkiszowej
0.6 sztuki masła (120 g)
lub oleju kokosowego
1 szczypta soli (1 g)
1 sztuka jajka (55 g)
nadzienie:
8 sztuk jabłek np. ligol (1200 g)
15 szczypt cynamonu (15 g)
6 łyżeczek erytrolu (30 g)
10 łyżek mąki ziemniaczanej (10 g)
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki ciasta muszą być zimne, rozbite jajko, masło pokrojone w kostkę, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na godzinę
2. Jabłka obieramy i kroimy w paski lub kostkę dodajemy cynamon i erytrol, odstawiamy na 20 minut, odlewamy nadmiar soku z jabłek i dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ze sobą
3. Ciasto dzielimy na 3 części: 2 części posłużą nam jaki spód a 1/3 jako wierzch
4. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy nasze nadzienie i układamy paski ciasta na wierzchu
5. Możemy wierzch ciasta posmarować jajkiem dla bardziej błyszczącego efektu ciasta
6. Pieczemy w 185 *C przez 50 minut następnie studzimy na kratce

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę