Tarta z cukinii

Tarta z cukinii

Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,88/5
(z 33 ocen)
Tarta z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

433 kcal Kalorie
22 g Białko
21 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
644 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
1
sztuka jajka
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
10
łyżeczek masła
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g

Farsz:

4
sztuki jajek
224 g
1,5
sztuki sera feta
300 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
sztuki cukinii
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

433 kcal Kalorie
22 g Białko
21 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
644 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.

2

Formę na ciasto smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

3

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

4

W tym czasie mieszamy jajko z fetą (kawałek odkładamy do posypania) i sporą ilością pieprzu.

5

Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę.

6

Jajeczną masę wylewamy na podpieczony spód.

7

Układamy cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy pokruszoną fetą.

8

Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?