Tarta z cukinii
Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.

Tarta z cukinii
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
445.7 kcal
21.2 g
23 g
43.1 g
Pyszna i chrupiąca tarta z papryką i serem fetą, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwa w przygotowaniu, ale bardzo efektowna i sycąca! Wspaniale sprawdzi się na posiłek potreningowy, ale również jako przekąska. Idealna dla dorosłych, jak również dla dzieci.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki
- 2. Formę na ciasto smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem
- 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 15 minut
- 4. W tym czasie mieszamy jajko z fetą (kawałek odkładamy do posypania) i sporą ilością pieprzu
- 5. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę
- 6. Jajeczną masę wylewamy na podpieczony spód
- 7. Układamy cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy pokruszoną fetą
- 8. Pieczemy w temp. 200° przez ok. 40 minut
- 9. Po wyjęciu z piekarnika możemy w końcu jeść. Smacznego!