Szarpany kurczak
Uwielbiasz dodatki do różnych dań, a nie wiesz jak je przyrządzić? Nic trudnego, zajrzyj koniecznie to przepisu na szarpanego kurczaka, który doskonale sprawdzi się np. na kanapkach, w burgerach, sałatkach czy nawet w daniu obiadowym. Możliwości są właściwie nieograniczone.

Szarpany kurczak
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
211 kcal
41.4 g
4.2 g
3.4 g
Uwielbiasz dodatki do różnych dań, a nie wiesz jak je przyrządzić? Nic trudnego, zajrzyj koniecznie to przepisu na szarpanego kurczaka, który doskonale sprawdzi się np. na kanapkach, w burgerach, sałatkach czy nawet w daniu obiadowym. Możliwości są właściwie nieograniczone.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Pierś myjemy pod zimną wodą. Dzielimy na dwie części i usuwamy ewentualne chrząstki i żyłki
- 2. Przyprawy oraz sok z cytryny mieszamy z połową szklanki wody. Pierś wkładamy do rondelka, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso
- 3. Piersi zalewamy wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykrywamy przykrywką.
- 4. Ustawiamy średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać zmniejszamy moc do minimalnej i dusimy mięso jeszcze 40-50 minut -bez odkrywania przykrywki
- 5. Mięso wyjmujemy na talerz i przy pomocy dwóch widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien
- 6. Na zdjęciu propozycja kanapek z chlebkiem, sosem bbq i ogórkiem
- 7. Przepis na sos znajdziesz tu: domowy sos bbq