Szarlotka
Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.

Szarlotka
Podstawowe informacje
90 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
342.5 kcal
Białko:
6.9 g
Tłuszcze:
16.2 g
Węglowodany:
45.6 g
Zobacz więcej szczegółów
Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
- 2. Dodajemy erytrol i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy
- 3. Smażymy na głębokiej patelni bądź w garnku, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać
- 4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy na gładką masę
- 5. Następnie oddzielany około 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki
- 6. Dno formy wykładamy papierem, boki smarujemy olejem kokosowym
- 7. Pozostałą część ciasta wykładamy do przygotowanej formy dokładnie formujemy dno i boki formy
- 8. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach
- 9. Wykładamy na zapieczone ciasto jabłka i posypujemy resztą ciasta, którą trzymaliśmy w lodówce
- 10. Pieczemy około 30 minut i 180 stopniach
- 11. Gdy ciasto wystygnie jest gotowe do jedzenia. Smacznego!