Zapisz

Szarlotka

Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.

Oceń przepis
3,87/5
(z 55 ocen)
2 526kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Szarlotka

Na cały przepis przypada:

2 526

kcal

51

białka b

137

tłuszczy t

272

węglowodanów w

Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
CIASTO:
3 szt. Jajek
150 g Mąki pszennej bio
150 g Mąki owsianej
100 g Rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
30 g Ksylitolu
NADZIENIE:
1000 g Jabłek
40 g Ksylitolu
Cynamon
Sposób przygotowania
1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
2. Dodajemy ksylitol i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy.
3. Smażymy na głębokiej patelni bądź w garnku, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać.
4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy na gładką masę.
5. Następnie oddzielany około 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki.
6. Dno formy wykładamy papierem, boki smarujemy olejem kokosowym.
7. Pozostałą część ciasta wykładamy do przygotowanej formy dokładnie formujemy dno i boki formy.
8. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
9. Wykładamy na zapieczone ciasto jabłka i posypujemy resztą ciasta, którą trzymaliśmy w lodówce.
10. Pieczemy około 30 minut i 180 stopniach.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
3,87/5
(z 55 ocen)
To też może Ci zasmakować
Chleb gryczany
Szaszłyki z indyka

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę