Świąteczne ciastka czekoladowe
Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!

Świąteczne ciastka czekoladowe
Podstawowe informacje
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
172.4kcal
Białko:
5.2g
Tłuszcze:
8.4g
Węglowodany:
21.3g
Zobacz więcej szczegółów
Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 2 sztuki bananów (250 g)
- 10 łyżek mąki orkiszowej (100 g)
lub mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek kakao (30 g)
- 2 sztuki jaj (120 g)
- 1 łyżka jogurtu greckiego (200 g)
lub jogurtu naturalnego
- 2 garści orzechów (50 g)
- 5 sztuk daktyli (50 g)
- 0.3 sztuki czipsów czekoladowych/ gorzkiej czekolady (30 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- 4 łyżki pudru z erytrolu (20 g)
Sposób przygotowania
- 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie
- 2. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
- 3. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
- 4. Posypujemy cukrem pudrem z erytrolu i możemy jeść. Smacznego!