Zapisz

Sernik

Kto nie lubi słodkiego sernika? Zdecydowanie większość lubi smak sernika, ponieważ to proste, ale bardzo dobre ciasto. Oto wersja light dla każdego kto lubi zjeść więcej. Płatki owsiane i masło orzechowe nadaje tej klasycznej słodkości oryginalny smak.

Oceń
4,09/5
(z 23 ocen)
sernik

Sernik

Podstawowe informacje
  poziom trudności
200 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

235.2kcal

Białko:

15.5g

Tłuszcze:

11.9g

Węglowodany:

16.8g

Kto nie lubi słodkiego sernika? Zdecydowanie większość lubi smak sernika, ponieważ to proste, ale bardzo dobre ciasto. Oto wersja light dla każdego kto lubi zjeść więcej. Płatki owsiane i masło orzechowe nadaje tej klasycznej słodkości oryginalny smak.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
10
Składniki:
masa serowa:
2.5 opakowania twarogu półtłustego (500 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego 2% (350 g)
lub jogurtu greckiego
3.5 łyżeczki waniliowego budyniu w proszku bez cukru (35 g)
lub mąki ziemniaczanej
2 sztuki jaj (110 g)
10 łyżeczek erytrolu (50 g)
spód:
10 łyżek płatków owsianych (100 g)
lub płatków orkiszowych
3.3 łyżeczki masła orzechowego (100 g)
0.2 sztuki masła extra (30 g)
lub oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu (12 g)
lub syropu klonowego
Sposób przygotowania
1. Do miski wsypujemy płatki owsiane i masło orzechowe, dodajemy masło oraz miód i blendujemy całość
2. Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie lekko dociskając
3. Następnie wstawiamy do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową
4. Do miski wrzucamy ser, jogurt, budyń, jajka i erytrol. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
5. Ostudzony spód wyjmujemy z lodówki, posypujemy cynamonem i wylewamy masę serową, równomiernie ją rozprowadzając
6. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na kratce i pieczemy przez 50 minut
7. BARDZO WAŻNE! Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, gdzie wlewamy wodę Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku do ostudzenia na około 30 minut. Po ostudzeniu gotowy do jedzenia! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,09/5
(z 23 ocen)
To też może Ci zasmakować
Tarta z jabłkami
Sernik szarlotka

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę