Sałatka z łososiem i rukolą

Sałatka z łososiem i rukolą

Masz ochotę na nietuzinkowe połączenie smaków i mnóstwo składników odżywczych w jednym, prostym daniu? Nasza sałatka z łososiem i rukolą sprawdzi się perfekcyjnie! Poza zniewalającym połączeniem miodowego sosu z łososiem i warzywami taka sałatka dostarczy Ci też mocy wartościowych składników. Jakich? Między innymi kwasów omega-3, błonnika, witamin z grupy B i witaminy E. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 12 ocen)
Sałatka z łososiem i rukolą
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

619 kcal Kalorie
42 g Białko
23 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
262 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
300 g
 makaronu pełnoziarnistego
600 g
 łososia świeżego
20
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
140 g
 rukoli
1
łyżeczka miodu
12 g
7
łyżek soku z połówki cytryny
42 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki cytryny
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

619 kcal Kalorie
42 g Białko
23 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
262 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odkładamy na bok do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – termoobieg.

2

Łososia rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę przyprawiamy pieprzem i solą. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na łososiu. Dodajemy pomidorki koktajlowe (połowa). Tak przygotowanego łososia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.

3

Pozostałe pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Pokrojone pomidorki wrzucamy do miseczki, łączymy z makaronem i rukolą.

4

Przygotowujemy sos do sałatki. W miseczce łączymy: sos sojowy, miód oraz sok z cytryny.

5

Łososia wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dzielimy na małe kawałki. Dodajemy do sałatki.

6

Pozostały na blaszce po pieczeniu sok, dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu, mieszamy i całość dodajemy do sałatki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?