Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.
Superokazja tylko do 20 grudnia.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem to jedno z najprostszych dań, które możesz podać na obiad, kolację lub jako przekąskę na przyjęcie. Wystarczy użyć tylko kilku składników i powstanie sałatka z pysznym sosem, która zasmakuje każdemu. Po prostu wypróbuj mój unikalny przepis.

Oceń
5,00/5
(z 10 ocen)
sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
20 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

436.8 kcal

Białko:

27 g

Tłuszcze:

28.7 g

Węglowodany:

20.2 g

Sałatka z kurczakiem to jedno z najprostszych dań, które możesz podać na obiad, kolację lub jako przekąskę na przyjęcie. Wystarczy użyć tylko kilku składników i powstanie sałatka z pysznym sosem, która zasmakuje każdemu. Po prostu wypróbuj mój unikalny przepis.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki
0.5 porcji piersi z kurczaka (100 g)
lub piersi z indyka
0.2 sztuki sera feta (30 g)
lub mozzarelli
1 porcja miksu sałat (60 g)
1 garść szpinaku baby (30 g)
lub rukoli
5 sztuk pomidorków koktajlowych (60 g)
sos:
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
2 łyżki syropu klonowego (20 g)
lub miodu
0.5 łyżki soku z cytryny (5 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki
2. Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy i dodajemy niewielką ilość oliwy
3. Całość mieszamy i odstawiamy do przegryzienia smaków
4. W tym czasie myjemy sałatę, szpinak, i pomidorki koktajlowe
5. Do miski rwiemy pozbawioną nadmiaru wody sałatę i dodajemy szpinak
6. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy zamarynowaną pierś z kurczaka. Usmażoną odstawiamy do przestudzenia
7. Do miski dodajemy przygotowane wcześniej warzywa oraz przestudzone mięso
8. Całość dokładnie mieszamy
9. Wierzch posypujemy pokruszonym serem fetą
10. Przed podaniem polewamy sosem winegret
11. SOS:
12. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól, syrop klonowy (opcjonalnie musztardę)
13. Mieszamy, następnie dodajemy oliwę i mieszamy aż składniki się połączą
14. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotowe! Smacznego!
To też może Ci zasmakować
Sałatka nicejska
Sałatka z łososiem

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę